RUT-avdraget

Rut-avdrag är ett begrepp som innebär möjlighet till skatteavdrag hushållsnära tjänster. RUT är en akronym för Rengöring, Underhåll och Tvätt. RUT-avdrag innebär möjlighet till skatteavdrag för dessa typer av arbeten. Exempel på tjänster är städning, matlagning, barnpassning, gräsklippning osv. Avdrag ges enbart för arbetskostnaden, alltså inte för materialkostnader eller dylikt.

Vem kan använda avdraget?

RUT-avdrag får bara användas av privatpersoner. Detta innebär att inga företag (juridiska personer) kan ta del av avdraget. Man måste också vara minst 18 år gammal samt vara obegränsat skatteskyldig i Sverige (man betalar skatt för samtliga inkomster i Sverige).

Hur går det till?

Det vanligaste är att företag använder ”fakturamodellen”. Detta innebär att företaget endast fakturerar dig halva kostnaden, och fakturerar staten den andra halvan. I praktiken innebär det alltså att man som kunden betalar halva ordinarie pris, utan att strula med blanketter osv.

För vilka tjänster?

Begreppet RUT är något diffust och avdraget gäller för en mängd olika tjänster som passar in i ovan nämnda kategorier. De vanligaste är städning, matlagning (i hemmet) och barnpassning.

Fusk med avdraget

Då vissa tjänster går in i varandra förekommer det att företag ”fuskar” med rutavdraget. Ett exempel är företag som erbjuder flytthjälp och flyttstädning. Flytthjälp räknas inte som RUT, medan flyttstädning däremot gör. Genom att hjälpa kunden med både städning och flyttning och därefter endast fakturerar för städning så drar företaget nytta av rut-avdraget, något som inte är tillåtet. Risken med att anlita ett företag som arbetar med dessa metoder är att man blir skyldig till skattebrott.

Ett problem har blivit att en del företag fuskar med avdragen. T.ex. ett byggföretag som utför arbete för 20 000 kr, där 5 000 kr motsvarar materialkostnader. Företaget kan då kalla hela beloppet för ”arbetskostnad” och att man bjuder på materialet, vilket medför att man kan använda skattereduktionen på hela beloppet. Kostnaden för kunden blir då 20 000 / 2 = 10 000 kr istället för 15 000 / 2 + 5 000 = 12 500 kr. 

Erhållet belopp för företaget blir identiskt. Skatteverket inspekterar regelbundet branschen för att upptäcka fusk, men det är en svår uppgift. Om företaget blir upptäckt för fusk blir kunden betalningsskyldig då man tagit del av ett ogiltigt avdrag. Därför är det noga att kolla fakturaspecifikationerna när man beställer tjänster med rut- eller rot-avdrag. 

Exempel på tjänster som faller under dessa kategorier är städning, fönsterputsning, trädgårdsarbete, barnpassning, läxhjälp med mera. Skattereduktionen är på 50 % av arbetskostnaden. Avdraget täcker således ej materialkostnader och andra omkostnader. Rut-avdraget infördes 2007 men har genomgått ett antal förändringar. Den nuvarande formen lagstadgades första juli 2009. Det går helt enkelt till så att företaget som utför tjänsten fakturerar kunden hälften av beloppet och begär den resterande summan av Skatteverket. Företaget måste ha F-skattesedel och kunden måste vara skattepliktig i Sverige.

Besläktat med rutavdraget är ROT-avdraget. ROT står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad. Rut- och rot-avdraget faller inom samma kategori skattemässigt. Som privatperson kan man få avdrag på 75 000 kr per år.

Avdragen infördes för branscher där svartarbete var vanligt förekommande. Avdragen har omvandlat många svarta jobb till vita, och dessutom gjort att människor som tidigare köpt tjänster svart inte gör det numera.

Tyvärr gäller inte RUT-avdragen för poolrengöring. Om du vill läsa mer om detta klicka här.

Ring Nu

Begär snabboffert

50% RUT

Få offert

Tack, meddelandet blev skickat!

Vi återkopplar så snart vi kan!